Hvordan løser mindre lufthavne en udfordring med en passagernedgang i indenrigsflytrafik på 18% efter Corona?

juli 8, 2024

De mindre regionale lufthavne står derfor over for en hård kamp for at overleve og tilpasse sig de nye realiteter i en post-Corona verden.

De mindre regionale lufthavne i Danmark, såsom Midtjyllands Lufthavn, Sønderborg Lufthavn og Bornholms Lufthavn, står over for betydelige udfordringer i kølvandet på Corona pandemien. Mens større europæiske regionale lufthavne som Billund Lufthavn og Aalborg Lufthavn har klaret sig bemærkelsesværdigt godt i 2023, med en passagertrafikstigning på 7,5% sammenlignet med det europæiske gennemsnit på -0,9%, har de mindre lufthavne haft svært ved at genvinde fodfæstet. De ser stadig en nedgang i passagertal og er endnu ikke på niveau med 2019. Dette mønster gentager sig over hele Europa. Ifølge ACI ligger de mindre regionale europæiske lufthavne 38,6% under 2019-niveauet målt på passagerer. 

Flere faktorer bidrager til denne situation, herunder ændringer i flykapacitet og en langsom genopretning af indenrigsflytrafikken efter pandemien. Mens den internationale flytrafik i Europa er steget med 5,7% sammenlignet med før pandemien, er indenrigstrafikken faldet med 5,9%. Mindre regionale lufthavne har særligt svært ved at kompensere for tabet af indenrigstrafik med ny international trafik på grund af deres begrænsede markedsstørrelse. 

De operationelle forhold for mindre regionale lufthavne bliver yderligere udfordret i de kommende år.

Tre særlige forhold påvirker den danske kontekst:

  1. Grøn skattereform (passagerafgift)
  2. EU’s Fit for 55-pakke, herunder ReFuel EU Aviation og udfasningen af gratiskvoter i 2030 (2024-priser)
  3. Prisforhøjelser i Københavns Lufthavn

 

Disse forhold vil resultere i stigende billetpriser for indenrigsflyvninger, hvilket ifølge beregninger fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet kan føre til en passagernedgang i indenrigsflytrafikken på omkring 18%. Dette vil gøre det endnu vanskeligere at drive en økonomisk bæredygtig lufthavn baseret primært på indenrigsflytrafik.

En analyse udført af Epinion og EY for Trafikkontaktrådet og Bornholms Regionskommune belyser de udfordringer, som Bornholms Lufthavn står overfor. Analysen fokuserer på flyforbindelsen mellem Bornholms Lufthavn og Københavns Lufthavn og konkluderer, at flyruten står med flere udfordringer. Nogle af dem er de nye reguleringer som alene vil medføre en årlig meromkostning på mellem 20 og 25 millioner kroner. Disse omkostninger forventes at påvirke antallet af passagerer og afgange negativt, hvilket yderligere vil presse Bornholms Lufthavn, der er stærkt afhængig af indenrigsflyvning.

De mindre regionale lufthavne står derfor over for en hård kamp for at overleve og tilpasse sig de nye realiteter i en post-Corona verden. Men med en faktabaseret indsigt og den rette strategi, har de bedre handlemuligheder på hånden.

Download eller læs analysen for Trafikkontaktrådet og Bornholms Regionskommune her.

Er du interesseret i at vide mere om, hvordan vi rådgiver indenfor Luftfart, kan du læse mere her. Hvis du har spørgsmål, er du også velkommen til at kontakte BU Director Heidi Skov Djursgård eller Senior Manager Martin Fansher Hansen via. deres mail eller telefon nedenfor.

Heidi Skov Djursgård
MANAGING DIRECTOR
hsa@epinionglobal.com
TLF: 4188 7303

Martin Fansher Holten Hansen
SENIOR MANAGER
mfhh@epinionglobal.com
TLF: 8140 3836