Hvordan påvirker den nuværende inflation danskernes forbrug?

May 17, 2022

Verden er fra starten af 2022 ramt af kraftige prisstigninger på varer og tjenesteydelser. Epinion sætter fokus på, hvad forbrugerne siger om, hvordan de nuværende prisstigninger påvirker deres forbrug. 

Ifølge Danmarks Statistik har vi ikke set prisstigninger på det nuværende niveau i Danmark siden 1985. Da prisstigningerne er særligt høje på bolig-, transport- og fødevareområdet – som samtidigt udgør størstedelen af danskernes forbrug – har de en mærkbar konsekvens på danskernes pengepung.  

Epinion dykker ned i, hvad danskerne siger om, hvordan de aktuelle prisstigninger påvirker deres forbrug. Vi forventer, at de stigende priser medfører radikale ændringer i danskernes indkøbsvaner – men situationen er enestående, så det er svært at trække på historiske data for at forudsige forbrugerens reaktioner – derfor har vi spurgt forbrugerne om, hvordan de agerer i den nuværende situation.  

Det er nærliggende at antage, at forbrugerne bliver mere sparsommelige, at der skæres ned på ”brug og smid væk” og skrues op for genbrug, og at bestemte varetyper bliver erstattet med andre eller helt fravalgt. Epinions nyeste undersøgelse sætter fokus på disse og mange andre forandringer i forbrugeradfærden – og skaber dermed afgørende ny viden om danskernes ændrede forbrugsadfærd i den nuværende situation.  

Epinion er i øjeblikket ved at indsamle data fra danske forbrugere, og vi forventer at have vores indsigter klar i løbet af maj 2022. Følg med her på siden for mere – eller udfyld kontaktformularen herunder hvis du vil ringes op og få en personlig gennemgang af undersøgelsen med Ivar Michealsen

=

Kilder: Danmarks Statistik