Opskrift på spiselige data – Væk appetitten med mere end søjlediagrammer

juni 13, 2024

Når du laver en omelet, blander du ikke bare tilfældige ingredienser som æg, kartofler, løg og tomater i en stegepande og håber på det bedste. Det kræver forberedelse, forståelse for råvarerne og hvordan de bedst tilberedes. Det samme gælder, når du visualiserer data. Når vi arbejder med formidling af data gennem datavisualiseringer, også kaldet “datadesign”, benytter vi 5 principper for altid at tilberede datavisualiseringer, der er så pædagogiske (og spiselige!) som muligt.

I Epinion arbejder vi med en masse data hver dag. Men ikke al data behøver at blive visualiseret, og i hvert fald ikke på samme måde. Bare fordi et søjlediagram har fungeret i tidligere afrapporteringer, betyder det ikke nødvendigvis, at det er et søjlediagram, du skal bruge i den næste rapport, du sidder med. Nogle indsigter formidles faktisk bedre i tekst, uden at du behøver bygge en avanceret graf for at kommunikere dem. Men når det giver mening at visualisere data, er det helt centralt at gøre det på en bevidst måde, så du ikke skaber forvirring.

Opskriften: Designprincipper for datavisualiseringer 

I Epinion har vi udarbejdet en række designprincipper for datavisualiseringer, der bygger på de såkaldte ”Gestalt-principper”. Gestalt-principperne udvikledes for at forklare, hvordan hjernen bearbejder visuel information. Principperne bygger på ”pre-attentive attributes”, hvilket er egenskaber, vi lægger mærke til, før vi bevidst lægger mærke til ting. Det modsatte hedder ”attentive attributes”, som er egenskaber, vi bevist leder efter i en visualisering. Gennem at bruge pre-attentive egenskaber på en gennemtænkt måde i vores visualiseringer, kan vi altså hjælpe øjet til at se, det vi gerne vil, at det skal se. Lad os dykke ned i hvert ét af de fem designprincipper, vi benytter os af, når vi designer data i Epinion.

Designprincipperne er et værktøj til at styre folks opmærksomhed mod det, der virkelig er vigtigt i vores visualiseringer. Ved at fx bruge farver med omtanke kan vi hjælpe med at lette aflæsningen af den information, vi gerne vil have, at vores publikum forstår og husker. I sidste ende handler det om “signal” og “støj”. Vi ønsker, at vores visualiseringer indeholder signaler, der er nemme at aflæse, og så lidt støj som muligt.

 

De her fem principper for datadesign bruger vi i Epinion hver eneste dag, når vi udvikler vores rapporter og præsentationer. Hvis du arbejder med data, så bruger du dem nok også, men måske har du ikke lige tænkt over eller sat ord på, at det er det, du gør.  

Designprincipperne kan nemlig også give os et fælles sprog, hvor alle, uanset teknisk eller designmæssig baggrund, kan give konstruktiv feedback på en visualisering. Din data er nemlig intet værd, hvis du ikke kan kommunikere den på en måde, der giver mening for din målgruppe. 

På samme måde, som at du skal vide, hvordan du tilbereder en råvare, såsom at skrælle løgene og knække ægget, inden du kan lave en omelet, skal vi overveje, hvordan vi arbejder med og præsenterer vores data for at skabe den mest spiselige datavisualisering.